Om musikken til brylluppet. TILBAGE
ALT OM KLOKKER
"Sarabande très tendrement"

eller på dansk:

"Sarabande med stor ømhed og inderlighed"

NODELINK


...blev det musikstykke, der ledsagede bruden frøken Marie Cavallier på hendes vej til altret i Møgeltønder kirke.

Stykket er fransk og den smukke melodi er komponeret af François Couperin.

François Couperin bliver også kaldt "musikkens poet".

Musikken ER ægte barokmusik, - fransk barokmusik - men François Couperins geniale melodiopbygning får stykket til at virke meget bevægende, næsten "romantisk".

Det er første gang "Sarabande très tendrement" bruges ved et dansk royalt bryllup eller ved et dansk bryllup i det hele taget.

På grund af Møgeltønder orglets specielle konstruktion, var det nødvendigt at bruge en anden type musik og "tænke utraditionelt".

Det var Kongehusets ønske, at Frøken Marie Cavalliers indgangsmusik skulle være fransk.
En eftersøgning gik derpå i gang.

Der blev taget moderne midler i brug, da en fransk bryllupsmarch fra barokken ikke tilhører det almindelige repertoire herhjemme.

(Charpentiers Te Deum, der af og til bliver brugt - ikke så meget herhjemme, men i udlandet - blev tidligt fravalgt pga. dens nære tilknytning til Eurovisionen og internationale sportsbegivenheder)

Et dejligt stykke af François Couperin blev efter eftersøgningstips fra spanske og franske musikkollegaer fundet som musikeksempel på World Wide Web,
- men titlen var desværre lidt forkert angivet.

Et større eftersøgningsarbejde blev sat i gang på stort set alle landets biblioteker, med Tønder bibliotek i spidsen, men forgæves.

Efter et besøg i London media april hos en hjælpsom musikekspert i en af byens store musiknodehandler, blev den korrekte titel omtrent afdækket.

Men titlen var stadigvæk ikke helt rigtig, og derfor forblev det en umulig opgave for de danske biblioteker at finde noderne til François Couperins musik.

Noderne blev til sidst fundet på et stort nationalt bibliotek i Australiens hovedstad Canberra af en musikkyndig kollega, der påtog sig at gennemlæse noderne i samtlige François Couperins Royale værker, en ikke helt enkel sag, fordi man på den tid brugte at forsire og udsmykke melodien til ukendelighed.

Derefter blev noderne straks sendt som eksprespost til Danmark, hvor de ankom først i maj.

Musikken er oprindelig kun 2-stemming, men det var ikke noget problem, - i barokken var man nemlig ikke så emsig med hensyn til kun at bruge musikken på den af komponisten nærmere bestemte måde - og François Couperins "Sarabande très tendrement" havde hele vejen igennem et tydeligt bryllups-potentiale.

Tilgangen var absolut mere pragmatisk og komponisterne lod sig inspirere af - og brugte flittigt af hinandens temaer.

Det kaldtes "parodi-princippet" eller "musik på musik-princippet".

François Couperins musik blev derfor - med denne barokpraksis for øje - først udvidet fra 2 stemmer til en bryllupsversion for orgel solo.

Da der således var skabt et overblik over satsen og dens muligheder, blev den derefter atter udvidet til en orkester + orgel-version, og det var denne version, der lød i Møgeltønder kirke lørdag d. 24. maj 2008.

En blæser-intro blev tilkomponeret for at kunne dække den tid, det ville tage at lukke dørene op for bruden og hendes far.
Bryllupstrillerne blev indskrevet for at gøre det lettere for bruden at begynde indgangen.

Her og der er der tilføjet ekstra festlige ornamenter og små temaer fra blæserne og strygere, men ellers er orglet det gennemgående element, da brude-entreer altid helst skal være "brusende" for at understrege glæden og forventningen.

Da brylluppet var kongeligt blev der også tilkomponeret slagtøj; pauker, som desværre måtte undværes, fordi pladsen oppe ved orglet med de mange musikere blev for trang.

"Musik på musik-princippet" blev af praktiske årsager udført af kirkens organist Ann-Kirstine Christiansen, der til daglig underviser konservatorieuddannede organister i arrangement og komposition på SCS.

HØR MUSIKKEN
scroll en smule ned og klik på videoen "Joakim venter"
Kun lidt af blæsernes indledning mangler.

NODELINK
til orgelsolo-versionen af:
Sarabande très tendrement
No. Va fra Suite No. 4 i samlingen "Concerts Royaux"
af François Couperin

....